بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه صحیح پویش (کمپین) ملی ۱،۲،۳ :غذای سالم با شعار کاهش مصرف قند، نمک وچربی ۲۹ آذر تا ۱۴ دی ماه سال ۱۳۹۵

بیماری های غیرواگیر مهمترین علت مرگ و میر در کشور به شمار می روند، بطوریکه ۷۶%کل بار بیماری ها در ایران به بیماری های غیرواگیر اختصاص دارد.

یکی از مهمترین عوامل خطر بیماری های غیرواگیر تغذیه نامناسب و مصرف زیاد قند، نمک و چربی است. مطالعات انجام شده نشان داده است که تغذیه نامناسب و الگوی غذایی بیشترین علت بروز اضافه وزن و چاقی، بیماری های قلبی عروقی، دیابت نوع۲و برخی انواع سرطان هاست. در حال حاضر بیماری های قلب عروقی علت اصلی مرگ در افراد بالای ۳۰سال و دومین عامل مرگ در افراد ۱۵تا ۵۹سال می باشد.

بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت کمتر از ۱۰%انرژی روزانه باید از قندهای ساده تامین شود و در حال حاضر به علت شیوع روز افزون بیماری دیابت، اضافه وزن و چاقی به تامین کمتر از ۵%انرژی روزانه از قندهای ساده تاکید دارد که بطور متوسط برای یک فرد سالم ۲۵گرم شکر در روز است؛ و این درحالیست که این رقم در کشور ما بیشتر است.

در ایران شیوع دیابت در حدود ۱۰%گزارش شده است، در حدود ۵۰%زنان و ۳۹%مردان ۱۵تا ۶۴ساله در کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند. مصرف قند و شکر روازنه ۶۶گرم است؛ درحالیکه براساس سبد مطلوب غذایی مصرف روزانه قند و شکر حداکثر ۴۰گرم توصیه شده است. تحقیقات انجام شده نشان داده است که مصرف یک قوطی نوشابه در روز منجر به حدود ۷کیلوگرم اضافه وزن در سال می شود. سرطان پانکراس، بیماری های کلیوی، فشارخون بالا، بیماری های قلبی به خصوص در زنان، نقرس، اختلال حواس و آلزایمر از دیگر عوارض مصرف زیاد مواد قندی و شیرین است.

از سوی دیگر، افزایش مصرف روغن و چربی به ویژه چربی های اشباع از طریق مصرف بی رویه فست فودها و غذاهای چرب و سرخ شده نیز موجب افزایش شیوع بیماری های غیرواگیر نظیر بیماری های قلبی عروقی، برخی سرطان ها از جمله سرطان پستان، سرطان پروستات و دیابت شده است. مطالعات سبدغذایی مطلوب در سال ۱۳۹۱نیز نشان داده است که سرانه مصرف روزانه روغن و چربی ۴۶گرم است که از سبدمطلوب غذایی (۳۵گرم) بیشتر است.

با توجه به اهمیت مطالب پیشگفت، و ضرورت تداوم و استمرار اطلاع رسانی به گروه های خاص و عموم جامعه در این زمینه، هرساله بسیج کشوری با عنوان بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه صحیح برگزار می شود.

امسال نیز طبق سال های گذشته این بسیج اطلاع رسانی با عنوان پویش (کمپین) ملی "۱،۲،۳: غذای سالم" با هدف کاهش مصرف قند، نمک و چربی از ۲۹آذر تا ۱۴دی ماه در سراسر کشور و همزمان در استان اصفهان برگزار میشود.

راهبردهای اصلی در اجرای این برنامه کشوری، آموزش همگانی ثمربخش، آموزش گروه های خاص موثر بر فرهنگ و سواد غذا و تغذیه ای جامعه با همکاری های درون بخشی و بین بخشی است؛ از اینرو همکاری تنگاتنگ سایر ادارات و سازمان ها مانند آموزش و پرورش، صداوسیما، شهرداری و ... نیز در اجرای هرچه بهتر این بسیج ملی ضروری بنظر می رسد.

در استان اصفهان نیز همچون سنوات گذشته، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی به همراه شبکه های بهداشت و درمان تمامی شهرستان ها و مراکز خدمات جامع سلامت و پایگاه های تحت پوشش آن ها اقدام به برگزاری این بسیج ملی نموده است. برگزاری جشنواره ها، همایش ها، کارناوال ها، آموزش های مداوم و مستمر و ارائه سایر خدمات گروه های هدف و عموم جامعه، درج مقالات و اطلاع رسانی در تمام سطوح جامعه نمونه ای از فعالیت های این عزیزان   می باشد.

امید است گامی موثر درجهت اعتلای هرچه بیشتر سطح سلامت هموطنان عزیزمان باشد...