previous pauseresume next

میوه و دیابت

میزان شیرینی یک میوه بستگی به میزان رسیدن آن دارد. قند موجود در میوه نرسیده یا کال به شکل نشاسته است و با رسیدن میوه نشاسته موجود در آن تجزیه و به قند ساده (گلوکز) که طعم شیرین دارد تبدیل می­شود. بنابراین خربزه یا گلابی که شیرین نیست، همانند یک خربزه یا گلابی شیرین مواد قندی دارد ولی به لحاظ نارس بودن میوه، طعم شیرینی آن کم تر است.

برخلاف تصور، در بیماری دیابت، نوع میوه مصرفی از نظر شدت شیرینی آن قدر مهم نیست زیرا مقدار کربوهیدرات یک میوه غیرشیرین و میوه شیرین تقریباً برابر است و نشاسته موجود در میوه کال نیز در روده تجزیه و به قند تبدیل می شود. مهم­ترین نکته در رابطه با مصرف میوه­ ها در بیماری دیابت، این است که به جای انتخاب نوع میوه، به مقدار میوه خورده شده در هر وعده توجه شود و میوه مورد نیاز بدن در طول روز به صورت وعده­ های کوچک و به تدریج تامین گردد. اگر شیرین ­ترین میوه در مقدار کم ولی در دفعات بیش­تر به بدن برسد، موجب افزایش قند خون نمی­ گردد.

یک فرد غیر دیابتی یک قاچ خربزه یا هندوانه را یک جا در یک نوبت میل می­کند ولی در فرد دیابتی مقدار خربزه یا هندوانه می بایست در فاصله صبح تا ظهر یا عصر تا شب به تدریج میل شود. بیمار دیابتی می تواند یک موز متوسط یا یک خوشه انگور متوسط را در سه قسمت و در فواصل یک ساعته میل کند. بنابراین هیچ میوه­ ای نیست که در صورت مصرف صحیح، یعنی در وعده­ های بیش­تر و در حجم کم، خطر افزایش قند خون را به دنبال داشته باشد. بیمار دیابتی اگر حوصله تقسیم کردن میوه ها را نداشته باشد و بخواهد یکجا دو عدد میوه میل کند، دچار افزایش قند خون خواهد شد، حتی اگر آن میوه طعم به ظاهر شیرینی نداشته باشد. فرد مبتلا به دیابت می تواند به اندازه یک زردآلو یا آلو یا نارنگی کوچک را در یک وعده میل کند ولی میوه ه­ای به اندازه یک پرتقال متوسط یا هلوی بزرگ را بهتر است در دو قسمت و با فاصله یک تا دو ساعت میل نماید.

مصرف آب هیچ نوع میوه­ ای در مبتلایان به دیابت توصیه نمی شود. مصرف آب هویج، آب پرتقال، آب سیب، آب طالبی یا آب هر میوه دیگر، حتی اگر خانگی تهیه شده باشد، موجب افزایش قند خون می شود.

به یاد داشته باشیم که بدن یک فرد مبتلا به دیابت همانند همه انسان­ های دیگر، روزانه به املاح و ویتامین­ها نیاز دارد. لذا با محدود کردن بیش از اندازه یک گروه غذایی مهم مثل میوه­ ها، بسیاری از مواد مورد نیاز بدن از جمله آنتی اکسیدان ­ها تامین نخواهد شد و خطر بیماری­ هایی از قبیل گرفتگی عروق قلب و سرطان افزایش می­ یابد.

نکته آخر این میوه نباید جایگزین میان وعده­ ها (لقمه نان) در افراد دیابتی شود. مصرف میوه برای رفع گرسنگی به جای نان در بیماران دیابتی جایز نیست.

منبع: کتاب تغذیه و دیابت از پیشگیری تا درمان-تألیف دکتر سید محسن مداح

 

                    (شبکه بهداشت و درمان شهرستان بویین میاندشت- واحد بهبود تغذیه)

ارتباط با ما

اصفهان-شهرستان بویین میاندشت-شهر بویین میاندشت-ابتدای خیابان ولی عصر    تلفن: ۰۳۱۵۷۵۲۴۶۶۶